Hakkımızda
İstanbul Gelişim Araştırmaları -İGA- grubunun çekirdeğini, 2009 yılında 4 kişi olarak başladığımız Bi-Ga (Bilişsel Gelişim Araştırmaları) grubu oluşturdu. O dönem Taner Akbaş, Zehra Ertuğrul, Sema Karakelle ve Tolga Yıldız’ın üyesi olduğu grup, ağırlıklı olarak zihin kuramı ve kavram edinimi üzerine çalışmaktaydı. 2013 yılında Ezgi Acun, M.Şükrü Aydın, Sevcan Ayaş Köksal, Aslı Gürtunca Hanif ve Yasemin Karslı (Yeşilyaprak); 2017 yılında ise Esra Demirkan'ın aramıza katılmasıyla konu yelpazemiz de çeşitlendi.
Bu yıllar boyunca ekip olarak bölümümüzdeki yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle birlikte yürüttüğümüz seminer ve grup tartışmalarından ortaya çıkan pek çok tez çalışmasını ve yayınları ilgili kısımlarda görebilirsiniz.
Bu süre zarfında halen etkin iş birliğimiz sürmekle birlikte Zehra Ertuğrul Yaşar’ı Erzurum Teknik Üniversitesine; Aslı Gürtunca Hanif’i ise Kırklareli Üniversitesine uğurladık.
Grubumuza dahil olmak isterseniz, aylık seminer toplantılarımıza dinleyici olarak gelebilir, bitmiş veya tasarlanmış çalışmalarınızı sunarak tartışmaya açabilirsiniz.
İletişim için mail adresi: istanbulgelisimarastirmalari@gmail.com
1- Zihinsel işlev ve süreçleri ve bunların müşterek insan eylemine dayalı doğasını gelişimsel bir süreklilik içerisinde açıklamak için araştırma ve projeler yürütmek.
2- Gelişim psikolojisi alanında fikirlerin paylaşımına, farklı bakış açılarını görmeye ve tartışmaya dayalı bir araştırma zemini oluşturmak.
3- Gelişim psikolojisi alanında İ.Ü. mensubu olan veya olmayan yüksek lisans, doktora öğrencileri için araştırmalarını veya tez çalışmalarını sunabilecekleri ve tartışmaya açarak geliştirebilecekleri bir mecra açmak.
Sema Karakelle
Uzun zamandır insanların kendi zihinleri ve diğer insanların zihinlerine dair anlayışları; bunlar üzerine nasıl akıl yürüttükleri ve nasıl bilgi ürettiklerini anlayıp açıklamaya çalışıyorum. Psikoloji alanını seçme sürecinde kararıma son noktayı koyan E.A.Poe’nun Morgue Sokağı Cinayeti isimli hikayesinin başlangıcındaki diyalogu okuduğumdan bu yana aklıma takılan bu tür sorulara cevap bulma arayışındayım.
Bu arayışım beni insanın yapısal bir özelliği olarak gördüğüm üst bilişi ve diğer insanların zihinleriyle kurduğumuz ilişkinin bir formu olarak zihin kuramını araştırmaya götürdü. Halen bu konulardaki çalışmalarımı sürdürüyorum. Aynı zamanda bir bilgi üretme yolu olarak gördüğüm yaratıcı düşünce üzerine yeni araştırmaların ve bir kitabın hazırlıkları içindeyim.
Tolga Yıldız
Küçük çocuklarda kavramlaştırmanın gelişimi, sosyal etkileşim ve insan-bilgisayar etkileşimi alanlarında özgün teorik ve deneysel çalışmalar yaptım ve birçok konferans verdim. İstanbul Üniversitesi Psikoloji Anabilim Dalı’nda doktora derecemi aldım (2017). İ.Ü. Psikoloji Bölümü’nde ders vermeye ve bilimsel çalışmalarıma devam ediyorum. Lab: https://www.tolgayildiz.org/p/interaction-laboratory.html
Zehra Ertuğrul Yaşar
Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünden 2009 yılında mezun olmuştur. İstanbul Üniversitesi Gelişim Psikolojisi Anabilim Dalından 2011 yılında yüksek lisans ve 2016 yılında doktora derecesini almıştır. Halen Erzurum Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev almaktadır. Araştırmaları sosyal-bilişsel gelişim üzerindedir.
Sevcan Ayaş Köksal
Sevcan Ayaş Köksal, 2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden mezun olmuştur. Aynı zamanda çift ana dal programı kapsamında Okul Öncesi Öğretmenliği programını tamamlamıştır. 2011 yılında burslu olarak kabul aldığı Koç Üniversitesi Gelişim Psikolojisi Yüksek Lisans programını bitirmiş ve Koç Üniversitesi’nde iki yıl boyunca araştırma ve öğretim asistanlığı görevlerinde bulunmuştur. Sonrasında beş sene boyunca Terakki Vakfı Okulları’nda uzman psikolojik danışman görev almıştır. 2014-2018 yılları arasında Fide Danışmanlık merkezinde çalışmıştır. Sevcan Ayaş Köksal halen İstanbul Üniversitesi Gelişim Psikolojisi doktora programı ve Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü’ne bağlı İleri Nörolojik Bilimler alanında doktora çalışmalarına devam etmektedir.
Muhammed Şükrü Aydın
Genel çalışma alanım prososyal davranışlar olup araştırmalarımın bir kısmı çocukların yardım davranışında bulunmalarının nedenini anlamaya yöneliktir. Son dönemde, çocukların hangi durumlarda başkaları yararına yalan söyledikleri ve bunları ne kadar makul buldukları; sosyal-bilişsel gelişimin yalanların kabul edilebilir bulunmasını ne düzeyde etkilediği konusunda doktora tez çalışmamı yürütmekteyim. Ayrıca çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde bireylerin kendi ve başkası yararına yalan söyleme davranışlarını, bu tür davranışların altında yatan nedenleri, sosyal-duygusal-bilişsel etmenlerin farklı türlerdeki yalan söyleme davranışlarına etkisini incelemekte olduğum çalışmalarımı da sürdürmekteyim.
Esra Demirkan
Lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümünde (Kapsamlı Burslu) 2013 yılında tamamladı. Mezuniyetinden sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Gelişim Psikolojisi programına başlamış ve 2016 yılında yüksek lisans eğitimini “İzlenen ve oynanmış olaya göre okul öncesi çocukların öneriye açıklığı” başlıklı teziyle tamamlamıştır. Türk Psikologlar Derneği’nden Çocuk Değerlendirme Paketi Eğitimi ve Dr. Öğretim Üyesi Elif Akdağ Göcek’ten Oyun Terapisi eğitimi almıştır. Demirkan’ın çalışma alanları arasında bellek ve üstbilişsel beceriler gibi konular yer almaktadır. 2016 yılından beri İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü Gelişim Psikolojisi Anabilim dalında araştırma görevlisi olarak çalışan Demirkan, aynı anabilim dalında doktora tez çalışmasına devam etmektedir.
Yasemin Yeşilyaprak
Lisans eğitimini Haliç Üniversitesi Psikoloji Bölümünde (Burslu) 2009 yılında tamamladı. Mezuniyetinden sonra özel klinikler, kreşler ve rehabilitasyon merkezlerinde psikolog olarak çalıştı. 2013 yılında Haliç Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji alanındaki yüksek lisansını “Metropolde ve köylerde yaşayan kadınların beden algıları ve yeme tutumları üzerinde medya etkisi” konulu tezi ile tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi’nde Gelişim Psikolojisi alanındaki yüksek lisansını ise “Bilişsel esneklik, iki dillilik ve üstbilişsel kararlar arasındaki gelişimsel bağlantılar” konulu tezi ile 2015 yılında tamamlamıştır. Türk Psikologlar Derneği’nden WISC-R Çocuklar için Zekâ Ölçeği eğitimi, İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nden CAS (Cognitive Assessment System) eğitimi ve Dr. Öğretim Üyesi Elif Akdağ Göcek’ten Oyun Terapisi eğitimi almıştır. Yeşilyaprak’ın çalışma alanları arasında, üstbilişsel beceriler, bilişsel esneklik, faillik hissi, iki dillilik gibi konular yer almaktadır. 2013 yılından beri İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü Gelişim Psikolojisi Anabilim dalında araştırma görevlisi olarak çalışan Yeşilyaprak, aynı anabilim dalında doktora tez çalışmalarına devam etmektedir.
Aslı Gürtunca
1988 Yılında Tekirdağ’da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Tekirdağ’da tamamladım. 2006 Yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünde lisans eğitimime başladım. ÖSYM sıralaması ile lisans öğrenimim boyunca TÜBİTAK lisans bursu almaya hak kazandım. 2010 Yılında lisans eğitimimi tamamlayarak mezun oldum. Aynı yıl İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Yüksek Lisans Programına başladım. Yüksek lisans eğitimimi de TÜBİTAK bursu ile tamamladım. Yüksek lisans eğitimimi 2013 yılında Doç. Dr. Sema KARAKELLE danışmanlığında yürüttüğüm ‘Çocuklar ve Ergenler İçin Empati Ölçeği Türkiye Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması’ isimli tez çalışmam ile tamamladım. Yüksek lisans eğitimim devam ettiği sırada 2012 yılında Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne psikolog olarak atandım. 2013 yılında ise Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümüne araştırma görevlisi olarak atandım. Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü’ndeki görevimden ayrılıp Kırklareli Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Halen aynı yerde çalışmaya devam etmekteyim. 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Doktora programına başladım. Halen Doç. Dr. Sema KARAKELLE danışmanlığında doktora tez çalışmama devam etmekteyim.
Ezgi Acun
Lisans eğitimimi 2012 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamladım. 2013 yılı Şubat ayında Öğrenim Elemanı Yetiştirme Programı kapsamında Eskişehir Osmangazi Üniversitesine atandım. Aynı yıl lisansüstü öğrenim için İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünde araştırma görevlisi olarak işe başladım. Yüksek lisans eğitimimi "4-6 Yaş Çocuklarında Ortak İş Yapmanın Kaynak Dağıtımında Eşitsizlikten Kaçınmaya Etkisi" başlıklı tez ile 2016 yılında İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamladım. Aynı bölümde 2016 yılından itibaren doktora eğitimimi sürdürmekteyim. Doktora tezim "Yetişkinlik Döneminde Zihin Kuramının Yaşam Boyu ve Çok Yönlü Bir Perspektiften İncelenmesi" şeklinde olup ilgi alanlarım olumlu sosyal davranışlar ve zihin kuramıdır.
Taner Akbaş